Propolis 

V zgodovini so PROPOLIS uporabljali že Egipčani in stari Grki, ki so mu dali ime (, polis = mesto), ter z njim označili, da gre za obrambo mesta oziroma panja, uporabljali so ga predvsem za zdravljenje oz. celjenje ran.

Vse do 18. st. je bila uporaba propolisa dokaj razširjena v ljudskem zdravilstvu v različnih deželah Evrope. Uporabljali so ga pri zdravljenju vnetih dihal, hemoroidov, opeklin in preležanin, z njim so lajšali srbeče mehurčke na ustnicah (herpes), kurja očesa, žulje, ekceme, tvore in pike žuželk ter celili ureznine in različne rane.
Pri nas je propolis priljubljeno domače zdravilo, ki ugodno učinkuje na površino kože in na sluznico. Z njim zdravimo različne težave, med katerimi so najpogosteje okužbe v ustni votlini, vnetje dlesni, okužbe dihalnih poti in grla, kožni lišaji in manjše rane, blažje opekline ipd.

Pomaga tudi pri želodčnih obolenjih ter razjedah na želodcu in dvanajstniku. (Pedrotti Walter: Med, cvetni prah, matični mleček, propolis in strup)

Propolis je dobro raziskana snov. Rezultati so zelo pozitivni. Deluje proti bakterijam, virusom, glivicam in proti vnetjem. Propolis spodbuja imunski sistem in obnavlja poškodovana tkiva. Zato bi ga moralo imeti vsako gospodinjstvo v svoji domači lekarni.

V času prehladnih obolenj priporočajo preventivno uporabljati 15 do 20 kapljic propolisa dnevno. Uporablja naj se pomešan v kremnem medu, ki se počasi raztopi v ustih. Propolis preprečuje pojavljanje herpesa, če pa se že pojavi, se z propolisom hitreje ozdravi.