Čebelarstvo in medicina

1.odstavek iz knjige: Med in zdravje(dr.Rafko Kapš, dr.Peter Kapš in dr.Milivoj Piletič)

Zadnja leta medicina na novo odkriva in potrjuje učinek zdravljenja in preprečevanja bolezni s pomočjo čebeljih pridelkov. Izoblikovala sta se dva nova pojma: apipreventiva; (preprečevanje) in apiterapija (zdravljenje s pomočjo čebeljih pridelkov) – medu, peloda, matičnega mlečka, propolisa, voska in čebeljega strupa. Vse pogosteje k posameznim čebeljim pridelkom dodajajo tudi učinkovine in zdravilnih rastlin.

ZDRAVJE IZ ČEBELJEGA PANJA

ZDRAVJE IZ ČEBELJEGA PANJA O UPORABI ČEBELJIH IZDELKOV V PREHRANI, PREVENTIVI IN ZDRAVLJENJU 

V knjigi natisnjeni leta 1750 je John Hill napisal: » Nabavljamo draga zdravila, da bi zmanjšali zdravstvene probleme. Poudari pa, da do zdravstvenih problemov ne bi prišlo, če bi redno uporabljali čebelje pridelke, ki jih čebele nabirajo pred našimi vrati.«

Človeštvo še nikoli ni bilo toliko izpostavljeno pesticidom, konzervansom, aditivom, radiacijam in genetsko spremenjeni hrani. Priče smo, da se povrtnine pogosto škropijo s pesticidi, že naslednji dan pa se prodajajo na tržnici.

Čebelji pridelki so redka vrsta hrane, ki jo lahko uživamo takšno, kot jo čebele naberejo; to je brez industrijske predelave, brez konzervansov in brez aditivov.

Genetsko spremenjena hrana se nekontrolirano uvaja v našo prehrano. Nihče ne more vedeti kakšne posledice lahko nastanejo zaradi novih beljakovin in ostalih snovi na naš organizem.

Navedeni negativni faktorji slabijo naš imunski sistem in puščajo posledice na našem zdravju, zlasti pa na zdravju naših otrok. Strokovnjaki trdijo, da se v vsakem človeku vsak dan normalno naredi več 10 tisoč celic raka, vendar jih naš imunski sistem učinkovito uniči. Vprašanje je, kako dolgo deluje ta čudežna sposobnost pri ljudeh, ki vsakodnevno jedo hrano s preveč konzervansi in aditivi.

Nikomur od nas ni razumljivo, zakaj je v svetu prišlo do mnenja, da hrana mora biti poceni. Vsi pa vemo, da je zdrava hrana draga. Stališče, da hrana mora biti poceni, kmetovalce še bolj sili, da povečujejo proizvodnjo in zaradi tega uporabljajo vedno več pesticidov in umetnih gnojil. Upravičeno se sprašujemo kakšno hrano jemo.

Že najstarejši narodi so uporabljali med kot zdravilo, vendar je malo znano, da je pravo zdravilo le takrat, ko ga uporabljamo vsak dan, čeprav le v majhnih količinah.

Čebele izdelajo med iz nektarja, ki je življenjski sok rastlin. Z nektarjem rastline privabljajo čebele z namenom, da iz drugih rastlin prinesejo cvetni prah – pelod in tako opravijo oprašitev. Med je bilo prvo sladilo, ki ga je človek okusil in to tisoče let pred iznajdbo belega sladkorja, ki je industrijsko izdelano sladilo ter ne predstavlja naravno hrano.

Uživanje sladkorja predstavlja za organizem določeni stres in pogosto pripomore k razvoju posameznih bolezni. Med vsebuje lahko prebavljive sladkorje, vitamine, minerale rastlinske hormone, alkaloide, flavonoide in še neraziskane sestavine. Zato je velika prednost uživanje medu pred belim sladkorjem predvsem za otroke, katerim ureja pravilno rast in razvoj, saj ga lahko uživajo že po prvem letu.

Raziskovalci so večih raziskavah dokazali, da redna uporaba medu vzpodbuja razvoj koristnih bifidus in laktus baktij v črevesju, ki pripomorejo k lažji prebavi hrane. Pri raziskavah se je dokazalo tudi, da se navedene bakterije bolje razvijajo z dodajanjem medu k mleku. Pri raziskavah se je ugotovilo, da med vsebuje antioksidativno aktivnost, ki poteka na podlagi polifenola iz medu. Med je pri eksperimentih na živalih pokazal antimutageni in antikarcinogeni efekt.

Stroka je dokazala, da se na mestih, kjer je meso dobro zapečeno ustvarjajo heterociklični amini, kateri dokazano povzročajo raka v debelem črevesu. Pojav raka je odvisen od zaužitih aminov. Raziskava je dokazala, da ne pride do karcenogenih snovi, če se meso pred pečenjem namaže mešanico medu in česna ali samim medom.

Čebelje izdelke je potrebno dalj časa držati v ustih, ker se samo tako zagotovi maksimalni izkoristek skozi podjezične žleze. V želodcu bi želodčna kislina mnoge snovi razgradila.
S čebeljimi proizvodi se zdravijo migrene. Pri začetnem pojavu bolečine v glavi je potrebno popiti čaj, v katerem je raztopljenih 30 kapljic propolisa in ena žlica cvetličnega meda. To je potrebno ponavljati vsako uro.

Med se doda v topel čaj ali mleko, ker visoka temperatura razgradi posamezne snovi v medu. Z medom se zarastejo rane, ki se nerade celijo.